В град Трявна има една чешма, известна с легендата си за любовта.

...
В град Трявна има една чешма, известна с легендата си за любовта.
Коментари Харесай

Мистичната история около любовната чешма в Трявна

В град Трявна има една чешма, известна с легендата си за любовта. До нея може да стигнете по пешеходна пътека, която стартира от улица Пейчева Ливада. В непосредствена непосредственост може да видите камък с мраморна плоча, на която е разказана и самата славна легенда и скамейка, на която да отдъхнете. 

Град Трявна е архитектурен резерват, който има древен център, голям брой красиви и непокътнати възрожденски къщи, удивителна часовникова кула, дребни работилници и къщи – музеи. Много хора, посетили Любовната чешма, назовават Трявна града на любовта и го свързват с легендата. 
                             

Легендата за красивата любовна чешма в Трявна споделя за тайната обич сред млад резбар и най-красивата тревненска госпожица. Младият резбар не бил приет за занаятчия от локалния еснафин и нямал смелостта да изиска ръката ѝ. Тогава решил да се покаже пред Бога и да вае мрамор, най-трудният материал. Сътворил чешма, като изваял облика на обичаната, а водата била знак на постоянно слетите им души.  

Сега към този момент можел да изиска Божията благословия и ръката на девойката. И до през днешния ден водата от тази чешма тече с идентична мощ през цялата година и в никакъв случай до момента не е пресъхвала. Легендата споделя, че който отпие глътка от тази вода, той отпива парченце от тази обич, която остава вечно в него. 
                             

Интересен факт е, че преди доста време, през епохата на Възраждането, точно на тази чешма са се срещнали Иринка и Петко Славейкови. Иринка се е запътила към чешмата с менци и кобилица, с цел да си набави прясна вода. Петко решил да я закачи. И откакто си разменили сладки приказки Петко напил моминската вода. 

Тази легенда и още 5 вижте в нашата изложба:
 Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР